Mijn eerste ervaring met de rechtenstudie

Miaad Hamidy
M. Hamidy volgt VWO 5 aan het Kandinsky College Maldenburcht en nam deel aan het Talentenprogramma van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Nerveus was ik in het begin wel, want ik wist totaal niet wat ik moest verwachten van de hoor- en werkcolleges privaatrecht. Op de middelbare school is alles zo vertrouwd: je weet wat je moet doen en hoe de lessen in elkaar zitten. Maar op de universiteit was het allemaal nieuw voor mij. Het verschil tussen de hoor- en werkcolleges op de universiteit en de lessen op school was in het begin wel groot. Maar de verschillen bleken uiteindelijk mee te vallen en het was makkelijk om me aan te passen aan de manier waarop aan de universiteit werd lesgegeven.

Ik had van tevoren natuurlijk al opgezocht wat ik van het college kon verwachten en waar het over ging, dus ik was al een beetje voorbereid. Maar ik wist niet hoe het zou zijn om de hoor- en werkcolleges te volgen. Want het zitten in een collegezaal is niet te vergelijken met het zitten in een klaslokaal. Ook dacht ik dat de werkgroepen zouden verschillen met de lessen op het VWO, maar dit bleek mee te vallen. Het was in het begin vooral wennen aan de hoorcolleges. Het tempo van de hoorcolleges lag ver boven het tempo van de lessen op de middelbare school. Je krijgt niet alles drie keer uitgelegd, zoals op de middelbare school, maar je moet echt bij de les blijven om het te kunnen volgen en aantekeningen te kunnen maken. Ook was het wennen aan de lesstof die je krijgt en de hoeveelheid. Bij het college privaatrecht krijg je zeer veel informatie op je toegeworpen en het is maar net hoe je ermee omgaat. Omdat ik de lesstof interessant vind, is het niet erg om ermee bezig te zijn. Maar ik zag wel in dat ik meer moest doen dan dat ik nu op het VWO moet doen en dat daagde mij dus ook uit. De lesstof die ik krijg bij privaatrecht was, zoals ik verwachtte, totaal anders dan de lesstof die ik op school krijg.

Bij de werkgroepen komt de manier van lesgeven op het VWO weer terug. Je moet je voorbereiden door middel van het maken van je huiswerk en dit wordt dan in de werkgroepen nagekeken. Maar ook bij de werkgroepen zag ik dat ik meer tijd moest besteden aan het maken van mijn huiswerk en het begrijpen van het huiswerk. Omdat ik geïnteresseerd ben in het rechtssysteem, vond ik het leuk om met de casus van de werkgroepen bezig te zijn.

Omdat het recht een van de pijlers van onze samenleving is, vroeg ik mezelf af waarom er op de middelbare school nauwelijks tijd wordt besteed aan rechtenonderwijs. Op dit moment wordt er te weinig tijd besteed aan het rechtssysteem op het middelbaar onderwijs. Het gevolg hiervan is dat we vaak geen idee hebben hoe het rechtssysteem werkt. We moeten meer kennis hebben van het rechtssysteem en vooral van de werking ervan. Want hoe vaak doet het zich wel niet voor dat mensen benadeeld worden omdat ze geen idee hebben wat hun rechten zijn? Er moet dus meer tijd en aandacht worden besteed aan het rechtenonderwijs op de middelbare school. Het rechtenonderwijs op de middelbare school heeft natuurlijk niet het doel om de leerlingen het hele wetboek uit het hoofd te laten leren. De lessen hebben vooral het doel hebben om de leerlingen de basisregels en basisstructuur van ons rechtssysteem te leren. Want jongeren zijn vaak niet op de hoogte van hun rechten en plichten en worden daarover niet goed geïnformeerd. Het recht is een van de pijlers van onze samenleving en dit moet gewaarborgd blijven.