Twee dwarse snijdertjes

Prof. mr. Jacques Sluysmans
J.A.M.A. Sluysmans is bijzonder hoogleraar Onteigeningsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en partner bij Van der Feltz advocaten in Den Haag.

In ons land zijn wij goed bekend met infrastructurele projec- ten vol tegenslagen, denk aan de Haagse tramtunnel en de Noord-Zuidlijn, maar ook aan de perikelen rond de Utrechtse Uithof-verbinding en de Hoekse Lijn tussen Maassluis en Hoek van Holland, met uiteraard als meest recente voor- beeld het ternauwernood afgewende drama rond de aanleg van het Zuidasdok te Amsterdam.
Het vergeten verhaal dat ik hier wil vertellen, is ook een Amsterdams verhaal.1 Het betreft de geschiedenis van de in die dagen roemruchte muur van Oostmeijer en de even zo bekende schutting van Wente. Het verhaal voert ons terug naar het Amsterdam van het einde van de negentiende eeuw, naar de hoogtijdagen van de Amsterdamsche Omnibusmaat- schappij, de AOM. Lees het boek of – liever nog – bekijk de film ‘Publieke werken’,2 en je proeft direct de vereiste sfeer.