Tags: 

'Maak kennis met...'

Fabiënne Taks
Student-assessor Faculteit der Rechtsgeleerdheid

‘Een goed begin is het halve werk’. Afgezaagd? Misschien. Adequaat? Dat zeker. Iedere nieuwe start is spannend. Helemaal als alles net even wat anders uitpakt dan van te voren verwacht was. Toch ben ik van mening dat een goede voorbereiding de kans op een strakke finish aanzienlijk vergroot, zelfs met onverwachte hobbels op de weg.

Om dit cliché dus toch maar weer een nieuwe
kans te geven, heb ik mijzelf getrakteerd op een goed begin. Want dat was nodig na dit turbulente collegejaar. De coronacrisis heeft van menig student veel aanpassingsvermogen gevergd. Het gaf een hele bijzondere draai aan mijn leven als student. Mijn 16 m2 grote studentenkamer transformeerde zich in een alles-in-1 woon- en slaapkamer, bibliotheek en sportschool. Mijn huisgenoten werden meer collega’s, die mij dagelijks verveeld aankeken als ik vol overgave de nieuwe vraagstukken van mijn Europeesrechtelijke scriptie voorschotelde tijdens de lunchpauze. Daarnaast werden de wekelijkse borrels in de kroeg ingeruild voor boerenbridge-competities, uiteraard thuis, en nieuwe boeken.
Deze veranderingen in mijn structuur gingen gepaard met een interessante ruimte voor zelfreflectie. Daar waar ik normaal gesproken met gepaste haast mijn dagelijks bomvolle agenda afwerkte, ontstond er ineens bewegingsvrijheid om even stil te staan bij wat ik nou eigenlijk precies aan het doen was. Stilzitten? Dat komt niet in mijn woordenboek voor. De afgelopen jaren ben ik actief
geweest binnen de Juridische Faculteitsvereniging, ging ik aan het werk bij Wetswinkel Nijmegen en bleef daarnaast fanatiek hockeyen. Als kers op de taart vertrok ik in september 2019 naar Lissabon om daar een half jaar te studeren. Maar dit collegejaar staat in het teken van een volledig nieuw avontuur: de functie student-assessor binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Dit houdt in
dat ik aankomend jaar een raadgevende stem in het faculteitsbestuur heb en me daarmee inzet voor het wel en wee van de rechtenstudent en de rechtenopleiding. Daarnaast heb ik veel contact met de twee medezeggenschapsorganen op onze faculteit: de Facultaire Studentenraad (FSR) en de Opleidingscommissie (OLC). Mijn taak als student-assessor, en tevens die van de andere
medezeggenschapsorganen, is het opvangen van geluiden vanuit studenten en mee te denken over het facultair beleid. Ondanks dat ik het erg spannend vind, kan ik me geen mooiere plek bedenken om een functie als deze te bekleden. De Nijmeegse rechtenfaculteit is een plek waar de kwaliteit van het onderwijs hoog in het vaandel staat. Alleen samen kunnen we het niveau van het onderwijs naar een
nog hoger niveau tillen. Schroom daarom ook niet om mij te benaderen met nieuwe visies rondom het onderwijs. Het lijkt mij ontzettend leuk om hierover te sparren!
Wat de toekomst voor ons in petto heeft blijft natuurlijk altijd een verrassing. Voorlopig zal het nog rustig blijven in het Grotiusgebouw en zal het onderwijs veelal online plaatsvinden. Toch hoop ik dat deze gedachte er niet van weerhouden heeft om dit collegejaar met een vliegende start te beginnen. Een goed begin is immers het halve werk.
Tot snel op de universiteit!