Star Wars en staatsrecht

Mr. M.H.W.C.M. Theunisse
Max Theunisse is promovendus bij de vaksectie Bestuursrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

In 1977 kwam het eerste deel van Star Wars uit: A New Hope.1 De film was direct een van de populairste films van dat jaar. Mensen konden geen genoeg krijgen van de avonturen van Luke Skywalker, Leia Organa, Han Solo en Chewbacca, de geheimzinnige slechterik Darth Vader en de prachtige film- muziek gecomponeerd door John Williams. De eerste film kreeg in eerste instantie twee vervolgen in de vroege jaren tachtig met The Empire Strikes Back (bekend van de gevleu- gelde uitspraak “No. I am your father”) en The Return of the Jedi. In 2015 kwam met The Force Awakens het eerste deel van een vervolgtrilogie uit die het afgelopen jaar werd afgesloten met The Rise of Skywalker.Dit artikel heeft voornamelijk betrekking op de zogenaamde prequeltrilogie van Star Wars, de filmreeks die qua chronolo- gie voorafgaat aan de eerste film uit 1977.2 The Phantom Men- ace (1999), Attack of the Clones (2002) en The Revenge of the Sith (2005) vertellen het verhaal van Anakin Skywalker, alias Darth Vader. In de films wordt duidelijk waar Anakin vandaan komt, hoe hij als Jedi3 ongelooflijke krachten verwerft en hoe hij afglijdt naar de dark side.
Het verhaal van Anakin wordt verteld tegen de achtergrond van conflict en intrige in de Galactic Republic (hierna: Galac- tische republiek). Door die strubbelingen komt de kijker in de prequeltrilogie aardig wat te weten over het staatsrecht van dat fictieve overheidsverband. Dat brengt me bij het onderwerp van deze bijdrage: het staatsrecht in Star Wars. In dit artikel bespreek ik wat aspecten van het staatsrecht van vooral de Galactische republiek4 en probeer ik koppelingen te maken met niet-fictief staatsrecht.5